2018. február 4., vasárnap

Felnőtt szemmel Budapest

Nem sok dolgot tanultam az egyetemen, de azt a hozzáállást mindenképpen, hogy csak olyan dolgot véleményezz, kritizálj, amit jól ismersz! Ha a fiatalok első számú kultúraforrását, az Éjjel-Nappal Budapestet nem is sokszor kritizálom, a nézőibe elég gyakran beletörlöm a lábam. Sokszor elsütöm, hogy ,,na, az az Éjjel-Nappal Budapesten szocializálódott, igénytelen...", és úgy éreztem, megérett az idő arra, hogy egy kicsit jobban megfigyeljem Magyarország legnézettebb tévéműsorát a 25 év alattiak körében, ami nemsokára elmondhatja magáról, hogy

öt éve van a képernyőn.

Elhatároztam, hogy megnézek két részt, és leírom, én hogyan látom azt, ami történik.

Négyszázötvenezer ember. Ennyien kedvelik a Facebookon az Éjjel-Nappal Budapest oldalát. Úgy gondolom, ezzel foglalkozni kell, ez annyi, mint Győr-Moson-Sopron megye teljes lakossága, kisbabától a nyugdíjasig. De ki ez a négyszázötvenezer ember? Nézzük meg a kedvelőket, a hozzászólókat, a megosztókat:

jellemzően 20-25 év közötti lányok, akik nem tanultak tovább, nem dolgoznak.

Elvétve találunk egy-két fiút is, meg néha fiatalabbakat, iskolásokat, de elnézve az oldal közösségét, úgy tűnik, ezt a műsort 25 felett ciki nézni. Kevés felnőttet látok.

Mielőtt még fejest ugrottam volna a kultúrába, úgy gondoltam, ahogyan azt egy felkapott film vagy színdarab esetében, lecsekkolom a szereplőket, hogy egy kicsit jobban megismerkedjek ezzel a világgal.





Csóró Lali - kikkel tudnak azonosulni a maifiatalok? Az idősebbekkel, és a vesztesekkel. Nekem úgy tűnik, Lali kettő az egyben, és jókat lehet nevetni, szánakozni rajta.

Joe - nem Sándor, hanem Joe! De komolyan, miért nem Sándor, vagy Sanyi? Azt írják, kiváló emberismeretével, nagy igazságérzetével minden problémát megold. Na, erre kíváncsi leszek! Ő a való életbeli fia miatt is érdekes, hiszen az általános iskolás nézőket a színész fia, Ricsi vonzotta a képernyők elé a sorozat kezdetekor.

Gábor - kezdem érteni, miért akar ennyi ember jelentéktelen tetoválást mindenáron.

Karola - A tökéletes karakter! Emlékszünk, a Facebook-kedvelők alapján kinek szól ez a sorozat? Nézzük meg Karolát:
  • csodálkozós, rajzolt szemöldök,
  • buta tekintet,
  • orrkarika, 
  • 80-as évekbeli kurvákéra hajazó rózsaszín rúzs, 
  • béna tetoválások, 
  • vastag aranylánc, 
  • feltolt mellek.
Ráadásul azt írják, nehéz gyerekkora volt, ezért nem képes kezelni az érzelmeit, de belül egy szeretetéhes, törékeny kislány. Ez a karakter túl szép, hogy igaz legyen! Hadd lássuk, min ment keresztül!

Evelin - gondolom, az ő karaktere is nagyon betalál. Anyukájával nőtt fel, szegény körülmények között, iskolásként drogfüggővé vált, aztán belecsöppent az újgazdag apján keresztül a diszkók világába. Azt írják, fiatal lányból érett nővé vált, ráadásul az apja oldalán úgy említik meg, hogy Evelinnek biztosítja a megérdemelt, fényűző életmódot. Észrevesszük a semmiért-valamit hozzáállást? Észrevesszük, hogy ez mennyire tökéletesen megcélozza azokat a mihaszna huszonéves lányokat, akiket semmi nem érdekel?



Bori - miközben az érettségire tanul, Evelin újgazdag apjának diszkójában dolgozik. Micsoda karrier! - gondolhatnám én, de az RTL Klub közbevág, és a honlapján megemlíti Borival kapcsolatban a karrierista szót. Nagy sóhajtás, nem csapkodjuk az asztalt, nyugalom, még el sem indítottam a videót!

Milán - amikor elkezdtem gondolkodni az Éjjel-Nappal Budapesten, akkor eszembe jutott, hogy vajon lesz-e benne fiatal srác-idősebb nő viszony. Azt gondoltam, nem, mert az nem trendi, az nem menő. És az RTL Klub rám cáfolt! Milán az egyik haverjának az anyjával is lefeküdt. Ez izgi, ez jó sztori! Kíváncsi vagyok, remélem, most is kikezd egy érettebb nővel.

Roland - azt írják, a vesztes szituációkból is képes győztesként felállni; bárkin átgázol, imádja provokálni az embereket. ,,Meg van róla győződve, hogy ő csak magára számíthat, de amikor bajba kerül, azonnal hívja az öccsét." Ez is mennyire tudatos! A négyszázötvenezres közönség imádja hangoztatni, hogy nem bízhatok senkiben, csak magamra számíthatok, igazi farkas vagyok, aztán amikor gáz van, mennek sírni másokhoz. Tuti, hogy Roland nagy sztár, imádják.

Bécy - ő sem Béla, nem is Béci, hanem Bécy! Ráadásul ez nem is egy iskolás srác, hanem egy újgazdag, idősödő felnőtt férfi. Azt írják, pénzért bármit megtesz, nincsenek igaz barátai, de ő így jól érzi magát. Vajon mennyire pszichopata

Karesz - jó fej, fiatal, alkoholista keresztapa, szereti a gyerekeket. Vajon a gyerekek is szeretik őt?

Tamás - minden sorozatba kell egy jellegtelen karakter, hogy kiegyensúlyozza a főbb szereplők jellemvonásait, úgy látom, itt neki jutott ez a szerep.

Ez a sorozat önmagában akkora hatást válthat ki ebből a korosztályból, hogy mind az egyéniség, mind a barátság fogalmát eltörölje. Vajon tényleg az Éjjel-Nappal Budapestre foghatóak ezek a folyamatok?

Nagy levegő, induljon a sorozat!




1. rész

Rögtön az előzetesben az összes szereplő egy 8. kerületbe illő veszekedést vág le egymással. Gábornak, az összevissza varrt srácnak nincs pénze, de szórni akarja, és másokat hibáztat, hogy nem tudja rázni a rongyot. Joe próbálja lebeszélni a pénzszórásról, meg a csajozásról (emberismeret, igazságérzet!) eközben Csóró Lali egy limuzinból integet. És ez még csak az előzetes!

Megjelenik a Margit híd melletti ismerős ház, és rögtön egy kickstarttal indul a rész: Gábor örökölt 100 millió forintot! Csóró Lali szeme felcsillan, Gábor pedig azonnal bulikázni akar menni, ráadásul még kölcsönt is fel szeretne venni a nem kis összeg mellé, ami hirtelen az ölébe pottyant. Joe kiváló igazságérzetének köszönhetően megpróbálja rábeszélni őt, hogy ne bulikázzon el százmilliót, hanem fektesse be a pénzt, de Gábor lerendezi egyszerűen:

kit érdekel, mi lesz holnap? Úgy beszélsz mint anyám, be vagy feszülve, szarok a világra!

,,Bulizunk, csajozunk, adjak kölcsön pénzt?" Hoppá, hoppá, Gábornak elég volt 5 perc, hogy kibújjon az albérlő szerepéből, és rögtön valami méltóságnak képzeli magát, aki felmoshatja a padlót azzal, akinek eddig köszönhette, hogy fedél van a feje fölött. A kis összefirkált pojáca hirtelen OTP-nek képzeli magát... olyan tipikus, nem?

Hirtelen egy másik lakásba csöppenünk. Tamás szélmalomharcot vív a pávafrizurás lakótársával, hogy ne a mosogatóba dobálja a szotyi héját. (Szinte érzem a kő súlyát, ami leesik a néző szívéről, hogy ők is ezt csinálják otthon.) Hirtelen betoppan Karola és a semmirekellő iskolás fia, aki megbukott félévkor. (Még egy hatalmas kő!) Karola félrehívja a pávafrizurást, hogy

nem bír a két gyerekkel, amióta a Marci náluk volt, nem tanul semmit, csak róluk áradozik.

Kiderül, hogy a pávafrizurás, nyaktetkós férfi a kissrác apja! Így igazából nem is lenne akkora dolog, ha hozzájuk költözne, a büszke apuka pedig bevállalja a dolgot, vagyis az ő szavaival

megpróbál felnőni a feladathoz.

(Itt van tényleg egy bohócnak kinéző férfi, meg egy szőke picsa, és passzolgatják egymásnak a bukott iskolás gyereket, mint valami focilabdát. Elkezdtem hangosan és választékosan káromkodni. 8 perc telt el.)

Másik lakás: egy Lili nevű lánynak születésnapja van, és ezt mindenki látványosan leszarja, ő pedig látványosan szomorú. Egyszer csak betoppan egy frakkos-csokornyakkendős-csokorvirágos gyerek, aki valójában egy futár, és a keresztanyjától kapott ajándékot hozza neki, ami egy wellness-utalvány, de nem örül neki. (Mit várt, baszki, pónilovat?)

Vissza a páva-lakáshoz: Tamás a lakás tulajdonosa, őt kellene meggyőzni, hogy a kissrác odaköltözhessen, de először kiakad, hogy az ő lakása nem egy hajléktalanszálló! Tamás barátnője nyávogni kezd, a kissrác anyja nem bír vele, a pávafrizurás meg túl csóró, hogy külön albérletbe költözzön a saját fiával; végül hárman meggyőzik, hogy a gyerek talán Budapesten nem fog megbukni abból, amiből vidéken megbukott.

Eközben Gábor, ha már kölcsön nem tud adni, kajával kínálja az éppen útnak induló Joe-t. Mindenképpen meg akarja mutatni, hogy ő mekkora király, és mekkora szíve van, és az ő esetében tényleg nagyon érződik az, hogy felrakták a polcra a szart, vagyis örökölt egy nagyobb összeget, és azt hiszi, ő a lekvár. Végignézhetjük a tipikus üres bocsánatkérést, amikor tulajdonképpen az alany nem is tudja, miért kér bocsánatot, csak bocsánatot kér valahogy.

Lili elment wellnessezni, és ott bőg, miközben áztatja a lábát, hogy ,,milyen már, hogy a keresztanyjával kell lógnia, mert a barátai elfelejtették a szülinapját". Kis hülye picsa, sokat nem tudsz még! A keresztanyja persze érzelmi analfabéta: megszólal az érzelmes zene a háttérben, és kiderült, hogy

az életben vannak ilyen nehéz helyzetek, de türelmesnek kell lenni, és mindig megoldódnak

 - tenni nem kell ellene, hát hogy kellene már bármiért is egy wellnessezés mellett? Zsák a foltját, komolyan. A kiscsaj elmondja, min ment keresztül, a keresztanyja meg hozza az Oravecz Coelho-szintet. Betoppan a kiscsaj barátnője, Lili hirtelen mosolyra fakad, és azonnal nyomnak egy szülinapi szelfit, három ordító műmosollyal. Kezd emelkedni a vérnyomásom.

Vissza Karoláékhoz, aki könnyes (haha) búcsút vesz fiától. Amíg az előbb még nem bírt vele, nem tudott vele mit kezdeni, most megígéri neki, hogy mindenben számíthat rá. Miután lepasszolta az apjának a gyereket, beszállt a Mercibe, mi pedig visszatérünk a wellnessbe.

A szelfiző keresztmami vesz egy éles kanyart, és átmennek egy jacuzzi-terembe. Miután a személyzet a ,,kedves egészségére az üdítőhőz" szöveggel kimegy, elkezdi etetni a két kiscsajt, hogy a fiú mennyire megnézte a szülinapost, és úristen, valaki figyel rájuk, mekkora dolog ez! Elejti, hogy

ez egy jel volt,

és beleülteti a kamu-depressziós keresztlánya fülébe, hogy másszon rá a srácra, aki tovább játssza a szerepét, és semmi kedve ehhez. A barátnő és a keresztanya ezt láthatóan leszarja, és tovább traktálják a min mentem keresztül-szülinapos kiscsajt a sráccal. Lili behisztizik, és durcásan kirohan. Még a fele sem telt el, de már nekem is sírhatnékom van, és legszívesebben egy vágódeszkával vernék szét mindenkit az RTL Klubnál, aki ezt kitalálta és megrendezte.

Joe, Gábor, és Lali elmennek megnézni egy autószerelő-műhelyt, amit Joe meg akar venni. A kocsibeálló résnyire nyitva van, de senkit nem találnak bent. Gábor elkezdi enni a diófáról a diót, Lali kinyit egy ablakot, és bemásznak Gáborral a műhelybe. Joenak feltűnik, hogy ez már magánlaksértés, de végül Gábor ráveszi, hogy másszon be ő is az idegen műhelybe.

A pávafrizurás férfi, akit Teonak hívnak, hamar belejött az apaszerepbe, legalábbis látszólag. Bevásárolni ugyan nincs kedve, de a kissrác minden kis alkalmat megragad hogy végigjárhassa azokat az utcákat, amiket én minden nap végigjárok, és felajánlja, hogy lemegy ő az apja helyett.

Gábor és Lali a teljesen idegen autószerelő-műhelyben lemennek a pincébe, kivesznek egy-egy sört a hűtőből, és felbontják. Lali kiönti a sört, megcsúszik rajta, és felborít mindent, egyméteres körzetben. Gábor kihozza a helyzetből, hogy

a tulaj a hibás, amiért nem rögzítette a felborított dolgokat,

sőt, azért is, mert nincs riasztó a műhelyben! Betörtek, megrongáltak valamit, és a tulaj a hibás! Ez tényleg ilyen hülye?

Hirtelen a Ligetben találjuk magunkat. (Már értem, miért zuhant ekkorát a hely színvonala az utóbbi években!) Ez az egyébként a valóságban is létező szórakozóhely a sorozatban Bécyé. Hirtelen betoppan a szülinapos csaj, Bécy pedig 7-es erősségű tájszólással gyakorlatilag megalázza a lányt a teljes személyzet előtt a szerelmi bánatával. (Ha továbbtanulna, talán nem egy szebb napokat is látott diszkóban kellene dolgoznia, és tisztelettudó főnökei lennének, nem egy újgazdag, arany öltönyös proli.) A szerelmi bánat oka is feltűnik, és egy félreeső helyen egy mini-tortával meglepi Lilit a születésnapján, aki 2 perccel a nyilvános megszégyenítés után ismét boldog lesz. Kicsit borderline-jellegű ez a csaj.

Hirtelen betoppan a tulajdonos a műhelybe, ahová a három férfi betört. Nincs egyedül - egy nagytestű  kutyát is hozott magával. Gábor (az egyik betörő) ordibálni kezd a tulajjal, hogy fogja meg a kutyát, és megfenyegeti, hogy

feljelenti a tulajdonost!

Ez annyira jellemző azokra a tizen- huszonévesekre, akiket megismerek! Csinálnak valami nyilvánvaló faszságot, és kihozzák a helyzetből, hogy a másik a felelős érte. Kezdem érteni, hiszen felnőtt karakterektől veszik át a mintát. Gábor előkap a zsebéből egy köteg pénzt, és elkezdi a tulajdonos felé szórni a szó szoros értelmében, végül mindhárman lelépnek, Joe pedig bebukja az üzletet, nem tudja megvenni a műhelyt. (Kiváló emberismeret!)

Családi vacsora Teoéknál. Az apukák gyöngye kérdezgeti fiát, hogy mi a terve itt a nagy Budapesten, de hiába: Marci nem akar iskolába járni, csak felfedezné a várost, bulizgatna, élne. Marci bevágja a hisztit, hogy nem fedezheti fel a várost, bulizgathat, élhet, szóval beviharzik a szobába azzal, hogy

,,ugyanolyan vagy, mint anyám!"

Ebben igaza van: egyikük sem tud gyereket nevelni. Tamás csaja próbálja rávenni Teot, hogy viselkedjen felnőtt apaként, a pávafrizurás férfi pedig ugyanazzal a lendülettel, járással, hozzáállással ugyanúgy elvonul durcásan, mint két perccel ezelőtt a saját fia. Végem.

Joe és a két másik betörő hazaért, Gábor pedig fel van háborodva, amikor az autószerelő felelősségre vonja, és felveti, hogy kérjen elnézést. A tetovált macsó még mindig a kutya miatt van felizgulva, és ordibál, dühöng. Csóró Lali megmagyarázza, hogy ha valaki bukóra nyitja az ablakát szellőztetés közben, az még nem, de ha már valaki kitárja az ablakát, az már

feljogosít bárkit, hogy bemásszon rajta.

Már csak tíz perc, de egyre bizonytalanabb vagyok, hogy kibírom ép ésszel.

Hirtelen egy bulikába csöppenünk. Mekkora nosztalgia! 2012-2015 között én is viszonylag sokat jártam a Ligetbe, ez a része a sorozatnak tényleg azoknak szól, akik még nem voltak ott. Semmi extra nincs benne, sőt, a név- és gondolom tulajdonosváltás óta kifejezetten szar. (Régen Morrison's Liget volt.) Hogy miért lett szar, arról majd egy másik posztban, nézzük Lilit, aki a mini-tortás exét keresi! Dani a pultnál áll az új barátnőjével, Lili pedig odamegy balhézni és lekislányozza Evelint! Lili hirtelen ráébred, hogy nem csak az összes többi, de Dani mini-tortája is egy erőltetett, fake szülinapi köszöntés volt, és bevágja a durcit, Evelin pedig azért hisztizik, mert újdonsült barátja egy tízcentis tortával meglepte az exét. Kezdem érteni, hogy ki kicsoda, de ez egyáltalán nem nyugtat meg.

Vissza Teoékhoz, aki kétségbeesésében egy alkoholmentes sörrel próbálja meggyőzni iskolakerülő fiát, hogy 10+ év után, életében először komolyan vegye. Kitalálják, hogy valójában Marcinak se iskolába nem kell járnia, se dolgoznia nem kell, de Tamás és Szofi előtt, akik befogadták őket a lakásukba, el kell játszani a jó fiút.

Lili bocsánatot kér keresztanyjától, hogy elrohant a wellnessből. Nem zavarja, hogy az összeesküvés elmélet-hívő keresztanyja, meg az idióta barátnője kezdték rátukmálni a srácot, ő inkább azt választja, hogy kicsit sajnálja magát, keresztülmegy ezen, aztán a bocsánatkérés után megdobja egy kamu-szeretlekkel idősebb rokonát. A borderline-os, életképtelen, társfüggő kiscsaj gigantikusra nagyítja azt a párszáz forintos mini-tortát, amit Dani a csaja tudta nélkül adott neki, és úgy tesz, mint akinek apu megvette a várost, és továbbra is képtelen elszakadni a már foglalt exétől.

Az affektálás, nyávogás, önsajnálat közepette betoppannak Lili lakótársai (egyikük egy piros New York sapkában!), és amiről reggel még nem is tudtak, az estére hirtelen nagyon fontossá vált: hatalmas luficsokorral, és énekléssel köszöntötték fel az érzelmileg nulla, életképtelen, önsajnálatban lubickoló születésnapost. Hogy stílusosak legyenek: egy tízcentis mini-torta volt az ajándék. A bulika nem áll meg, a szelfi készül, én pedig kinyújtózom, és felkészítem magamat a színdarab második felvonására.



2. rész



A szereplők nem fogytak ki a konfliktusokból. A frissen meggazdagodott Gábor, és lakótársa, aki a lakásban is béna sapkát hord és a serpenyőből eszi a rántottát, ismét 8. kerület-módra oltják egymást. Joe-nak valahogy sikerült megbeszélnie a műhely tulajával (akihez betörtek!), hogy mégis adja el neki a műhelyt - van az a pénz, így kicsit többe fog kerülni neki. Gábor viszont nehezen hajlandó elmenni vele, ami nem csoda, ezzel az igénytelen alkartetkóval én se szívesen hagynám el a lakást. Az összefirkált férfi azzal vádolja Joe-t, hogy 

olyan borúsan látod a dolgokat, a jövőt,

szegény Joe-val már komolyan kezdek együtt érezni.

A serpenyőből evő sapkás srác után egy kulturális sokkot okoz a műsor, ugyanis egy iskolában találjuk magunkat, méghozzá a Zrínyi gimiben. Két idióta picsa zaklat egy harmadik idióta picsát, nem sokkal később pedig feltűnik Marci. (Egy iskolában! Wow!) A harmadik idióta picsát Orsinak hívják, őt próbálja randira hívni a szerencsétlen, de kosarat kap. Marcinak jobb ötlete támad: tűzriadót csinál a gimiben, Orsinak pedig ez már tecc, és elmegy vele várost nézni. Ez, kérem, minden lovagiasságot felülmúl.

Egy tetoválószalonban találjuk magunkat, pontosabban előtte. Karola magyaráz egy férfinak, bent a tetováló pedig egy Ivonn(?) nevű lánnyal szexel. Kiderül, hogy a férfi, aki kint álldogállt, a tetováló barátja, a lány pedig az ő barátnője. A szőke picsa persze reméli, hogy a srác semmit nem fog észrevenni ebből, egyszerűbb neki megúszni a balhét.

Belekóstolhatunk Marci randizási szokásaiba is. ,,Igazából neki nincsen terve", de természetesen Orsi sem a döntésképességéről ismert a gimiben, úgyhogy abban maradnak, hogy sétálgatnak, aztán kitalálják.

 - Mit szólnál egy buszos városnézéshez?
 - Mi vagyok én, nyugger?

Ezután bevágnak egy riportszerű részt Orsival, akinek az első mondata, hogy nagyon jól érzi magát Marcival, tök jó humora van, nagyon rendes srác. Értjük már, hogy honnan jönnek a kedvesvicces, semmitmondó, primitív igények?

Gábor egy belvárosi reggelizdében indítja a rongyrázást, nem meglepő, hogy Lali siet a segítségére. Lövöldözik a szelfiket, aztán a drága helyre egyszer csak betoppan a Liget sorozatbéli tulajdonosa, Bécy. Aki állítja, hogy a pénz boldogít, annak ezen túl ezt a két percet fogom lejátszani: két primitív, gondolkodásra képtelen proli egy gazdag helyen veszekszik egymással, és próbálják egymást eltaposni, szegény Lali meg már megbánta, hogy eljött. Létezik ennél nagyobb boldogtalanság? A tét emelkedik: Gábor odaül Bécyhez, és fogadni szeretne vele, hogy a fiatal lány, akivel Bécy megjelent, kifelé már vele fog menni. A gazdag klubtulajdonos érzi belül, hogy Gábor pofátlan dumája, önteltsége, magabiztossága lehet hogy betalálna a kiscsajnál, úgyhogy kitérő választ ad, nem mer vele fogadni. 

Vissza a varrodába! A tetováló srác mosolyogva csap bele haverja tenyerébe, akinek az imént megdugta a barátnőjét. A felszarvazott férfi gyanakodik, Ivonn pedig sajnos megszólal, de olyan hangszínnel, hogy most először érzem azt, hogy a vérnyomásom elérte a kritikus szintet. A tetováló srác nem csak azt eteti meg a béna haverjával, hogy nem dugta meg a barátnőjét, de még azt is beadja neki, hogy együtt van Karolával, sőt, a béna haver még meg is hív mindenkit egy közös vacsorára. Súlyos.

Marci időközben turistás helyet keres fázós randipartnerének. Orsi kezd hisztis lenni, kevesli az egész napos sétálgatást. (De komolyan, mit várt egy iskolakerülőtől, baszki? Belvárosi ebédet egy pohár francia borral?) A srác kitalálja, hogy menjenek be egy luxushotelbe, Orsi pedig nem azon aggódik, hogy nem fizetnek a szolgáltatásért, hanem, hogy ki fogják nézni. Nem az a lényeg, mit csinálsz, hanem, hogy a többiek mit látnak, igaz?

Gábor megpróbálja rávenni Csóró Lalit, hogy egye meg, amit rendelt: ,,drága volt, úgyhogy egyed!" Miközben Bécy a mosdóba megy, a tetovált srác odaül Melcsihez, akivel a klubtulajdonos érkezett, és elkezd vele beszélgetni. Bécy visszajön, és gyakorlatilag úgy kezdenek el veszekedni Melcsin, mint két állat, aki a koncon marakodik. 

(Itt álljunk meg egy pillanatra. Érezzük, hogy ez mennyire szánalmas? Itt van két ember egy drága étteremben, aki semmit nem tett a pénzéért, és egy tapasztalatlan, tudatlan, fiatal lányon vitáznak, mintha az egy tárgy lenne. Világos, hogy ez nekik nem megalázó, hiszen az ő értékrendjük szerint a pénz az első, de a lánynak vajon nem megalázó? Nem érzi, hogy ő  jelenleg nem több, mint egy tárgy, egy kellék, egy eszköz, amit felhasználnak?)

Komolyan mondom, Csóró Lalival tudok azonosulni, aki áll, mint egy szobor, és nézi ezt a műsort, és nem érti. Gábor sem bízik a saját dumájában, fellépésében: ruhákkal, ékszerekkel próbálja meggyőzni a lányt, és 

sikerül neki.

Mielőtt még kettétörném a netbookot, hirtelen az autószerelő műhelyhez érünk. Úgy néz ki, Joe valóban elveszti a bizniszt, hiszen Gábor ahelyett, hogy elment volna bocsánatot kérni, éppen kurvázott, a tulajdonos pedig őt is látni akarta. Nem bízta a véletlenre: bulizni, shoppingolni hívta a lányt, akinek nem kellett több, a ,,férfiak" alpári veszekedését követően azonnal pattant is be a limuzinba.

Gyerekek, feltűnt valakinek, hogy itt emberkereskedés folyik?

Ez a lány egy termék a polcon, amit levesznek és kifizetik! Vegyük már észre, hékás! Illetve azt sem ártana, hogy nagyjából négyszázötvenezren vannak, akiket hasonlóan meg lehet vásárolni bulikával, shoppinggal, meg egy látványos autóval. Láttam már ezt-azt, de ez engem is lesokkolt.

Marci és Orsi a hotel tetején kötnek ki. Elismerem, ez tényleg jónak tűnik, de Orsi vajon itt nem fázik? Mintha öt perccel ezelőtt még azt mondta volna, hogy zárt helyre akar menni! Végül találnak egy jégkoripályát a tetőn, és cipővel elkezdenek rajta csúszkálni. Marci észrevesz egy bódét, ahol a korcsolyákat tartják, és lovagiasan felteszi a kérdést a lánynak, hogy 

nem akarjuk feltörni, hogy tudjunk normálisan is korizni?

Orsinak ez már nem tecc, de mielőtt belekezdenének bármi romantikusba, az őr leküldi őket a tetőről. A lány hitetlenkedik egy sort, hogy vajon pont ő tetszik Marcinak? (De miért, komolyan? Nem a tipikus fiú-ideál megjelenésű, sőt, kifejezetten férfiatlan; nem jár iskolába, nem dolgozik, ötlettelen, életképtelen, céltalan, figyelmetlen. Mit kell ezen idealizálni?) Szerinte ez egy óriási nap volt, és megbeszélik, hogy holnap is találkoznak. Mielőtt megcsókolná (ő hajol a lány felé, a lány meg sem mozdul!), pont betoppan Joe, aki a történet szerint valami rokona lehet Orsinak. A kissrác beijed, és gyorsan elhúzza a csíkot.

Tetoválósék kamu-vacsorájába csöppenünk. Megjelenik Karola, mint a tetováló srác kamu-barátnője, de csinosabb, mint azt ő előre gondolta. Nagyon durva bájcsevej következik, hányingerem lett. Karola még érvelni is próbál amellett, hogy Ivonn nem egy csalfa ribanc (higyjél nekem nő vagyok, nem olyan a kisugárzása, stb.).

Orsi megpróbálja beadni Joe barátnőjének, hogy Marcival ők csak barátok. Nyilván nem eszi meg. A kiscsaj nem tudja, hogy mit érez, aztán ketten kilyukadnak ott, hogy egy aranyos, normális srác, aki, ha beszélt az érzelmeiről, lehet, hogy komolyan gondolja ezt az egészet.

(Komolyan mondom, kezdem érteni, honnan veszik a béna srácok, hogy a lányoknak ez kell. Én a valóságban nem látok ilyet magam körül, de ami a valóságban nem történhet meg, az az Éjjel-Nappal Budapestben igen! Itt van tényleg egy férfiatlan, életképtelen srác, aki nem jár iskolába, mert kibukott, nem dolgozik, nem tudja megoldani egy randin, hogy a lány ne fázzon, egyen-igyon valamit, nincsen jövője, és ez komolyan ennyire vonzó? Csak én járok két lábbal ezen a Földön?)

Niki, Joe csaja felveti, hogy mi van, ha Marci csak azért közeledik hozzá, mert meg akarja dugni. Hiába, az évek és a rutin, igaz, Niki? A kiscsaj viszont menthetetlen (vagy csak érettebb a koránál), így elhessegeti a felvetést, Niki pedig megkínálja őt két-három óvszerrel, aztán elköszön azzal, hogy ma este elmegy bulikázni. A napi jócselekedetet letudta.

Vissza a vacsorához. Hoppá, borul a bili! Ivonnak túlterhelte az egóját, hogy Karola megcsókolja a tetováló srácot, akinek ő délelőtt még szétdobta a lábát. Márió - akit megcsaltak - rájön a kis titokra, és kiviharzik az étteremből. Karola álma nem vált valóra, hiszen kiderült a megcsalás, de egyáltalán nem bánja, inkább kér valami erőset, és azt mondja, nem tehet semmiről.

A rész végén megbizonyosodhatunk Joe kiváló emberismeretéről: legjobb barátja, Gábor begurul a limuzinnal a ház elé, ő pedig keresi azt, ami nincs: felelősségre vonja a felelőtlen örököst.

,,Azt hiszed, most, hogy pénzed van, majd veszel magadnak új barátokat?"

Joe kissé alulbecsülte őt: egy lányt már vett magának délelőtt.

Eközben Karola visszament a tetoválószalonba, és megkereste Krisztiánt, a tetovátort. Felsétált hozzá, odalépett mellé, és így szólt:

nehari.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak.

***

A 12-25 évesekben előbb született meg az Éjjel-Nappal Budapest iránti igény, mint maga az Éjjel-Nappal Budapest. Nem a sorozat tette ilyenné a fiatalokat: a fiatalok teszik ilyenné a sorozatot. A forgatókönyvírók nap mint nap azon gondolkodnak, hogy hogyan tegyék emészthetőbbé, befogadhatóvá, vonzóvá a 12-25 éves korosztálynak ezt a műsort, és meg kell hagyni, nagyon jól ráéreznek. Látnunk kell, hogy nem oldana meg semmit, ha öt év után egyik napról a másikra abbamaradna az Éjjel-Nappal Budapest. Lenne helyette egy másik napi sorozat, ami betöltené a szerepét, és céltáblájává válhatna a gyereknevelésre képtelen szülőknek, mint a fiatalság romlottságának oka.

Ez az életmód, ezek a viselkedési minták, ez a kommunikációs színvonal, ez az értékrend négyszázötvenezer emberből követést, kedvelést váltott ki. Sokan közülük irigylésre méltónak tartják. Felnéznek a szereplőkre. A vesztesekre, akiknek primitív konfliktusokkal telnek a napjai, hiszen ők maguk is vesztesek, és az ő környezetük is hasonló. Marci, a semmirekellő, Karola, a bukott édesanya, Ivonn, a csalfa mind-mind olyan karakter, amiket százezrek éreznek magukénak, de azt, hogy a buszon, a villamoson együtt utazhatunk a sok kis Marcival, Karolával, Ivonnal, nem a sorozatnak köszönhetjük. A sorozatot köszönhetjük nekik.

A tévé mindig azt fogja kiszolgálni, amit a legtöbben néznek. Legyetek észnél, és fogyasszatok olyan tartalmat, amit szívesen tennétek példaként a befolyásolhatóbb, fiatalabb emberek elé is! Nem mindegy, mi jön utánunk.

3 megjegyzés:

  1. Jajajaj, még jobban örülni fogsz, ha megtudod, mi történt később Lilivel. (Véletlenül elkapott sztorirészletekből összeállítva, és igazából abban se vagyok biztos, hogy ugyanaz a csaj 😂)

    Felszedett egy srácot, aki viszont nem gondolta komolyan, ezért egy éjszaka után otthagyta. A csaj a barátnő segítségével próbált újra összejönni a fickóval, mégpedig úgy, hogy mindenét full kirakva ment az edzőterembe.
    X idővel később kiderült, hogy Lilike terhes. Ezzel szépen visszaszerezte a pasast, persze miután sajnáltatta magát egy sort a bffnek.
    Lili hazudott egy sort (pl bekamuzta, hogy haldoklott a nagymamája [?]).
    Volt valami dráma, hogy a pasi fiút akar, de mi van, ha lány lesz.
    Kiderült, hogy a gyerek nem is azé a fickóé, akiének gondolták, ezért szétmentek. A csaj mindent megtett, hogy visszaszerezze, de nem sikerült.
    A valódi apával meg egy rakat random haverral? lakótárssal? laknak együtt, amikor Lili eláztatta a a telóját, és bőgött egy sort, hogy most "elveszik az összes emléke".
    Megszületik a gyerek, de Lilinek nincs meg az anyai ösztöne, és nem érez semmit a babával kapcsolatban. "Mindent" megpróbálnak, de a csaj végül úgy dönt, a legjobb, ha kilép a gyerek életéből, és elszökik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te műveltebb vagy, mint gondoltam. :D

      Törlés
    2. Nem szoktam kérkedni ezzel a tudással 😂

      Igazából én a tévét háttérzajnak használom, annak meg ez is jó, aztán néha észreveszek valami "érdekeset" 😂😅🤣

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...