2018. március 12., hétfő

A 42 legőszintébb kérdés az Instáról [1-14]

Az Instagram-feed pörgetése közben sokszor nem látunk, csak nézünk. Érzéketlen arcokba bámulunk érzéketlenül, sóvárogva képzeljük magunkat olyan emberek helyébe, akik bármivé átalakítanák magukat azért, hogy kipréseljék az emberekből a kedvelést. Gyakran nem gondolunk bele, hogy a Starbucks-pohárra rajzolt mosoly őszintébb, mint a pohár tulajdonosáé, én viszont arra vállalkoztam, hogy egy csokorba gyűjtsem nektek azt az információt, ami ahhoz szükséges, hogy az Instagramon látott képeket a valóság szerint tudjátok értelmezni. Ezt elemezni, erről írni sokkal összetettebb dolog, mint azt eleinte gondoltam. Összesen 42 kérdés fogalmazódott meg a fejemben, amit olyan jelleggel fogok megosztani veletek, mintha egy fiatal lánnyal, például a húgommal beszélgetnék. (Itt is csináltam már ilyet, de igazából nincs húgom.)

Ahhoz, hogy egyszerűbb legyen olvasni, három részre osztottam a kérdéssort. Itt a követés folyamatáról, a követhetőségről, a követők és a sztárok személyiségéről olvashattok kérdéseket; a második részben az Instán látható képek, a divat, a beauty és a lifestyle kerül a középpontba, a harmadikban pedig a hazugságokról, a másolásról, az Instagram-szerep korlátairól olvashattok a legtöbbet, és elmagyarázom, miért foglalkozom ezzel a témával annak ellenére is, hogy én nem regisztráltam az Instagramra. Mindhárom rész tizennégy kérdésből áll, ha pedig nektek is van még, ne kíméljetek, várom őket hozzászólásban és a Felnőtt Szemmel Facebook-oldalán!





1. Miért mutogatják mindenüket az emberek kényszeresen?

Azért, mert bizonytalanok önmagukban. Félnek attól, hogy a valóságban nem veszik őket észre a többi ember között, szeretnének kitűnni valamivel. Nem érzik úgy, hogy tartoznak valahova. Aki így érez, szinte bármit képes megtenni a figyelemért: gondolj azokra, akik saját magukat vagdossák. A kényszeres pózolás is értelmezhető segélykiáltásként, csak sokkal nehezebb így tekintenünk rá.

Fontosnak tartom, hogy nem az Instagram tette ilyenné a fiatalokat. Az Instagram csak kiszolgál egy igényt, az igényt a feszengésre, a kétségbeesésre, a visszajelzésért való könyörgésre. Nagyon sok szülő nem beszélget a gyerekével, nem figyel rá, nem alakítja ki benne azt, hogy értékelje, tisztelje, szeresse magát, sőt épp ellenkezőleg: belenevelte az élet áldozata, aki már mindent megélt-szerepet. Egy olyan gyerek, akinek az érzelmeivel nem foglalkoznak, vagy már kiskorában megcsonkították az önbecsülését, függ ettől a szereptől, de neki is, mint mindenkinek, szüksége van arra, hogy szeressék, értékeljék.



2. Ahogy az Insta-feedet pörgetem, azt érzem, hogy én nem vagyok olyan jó, mint akiket látok, kevesebbet érek, mint ők. Ez normális?

Igen, normális, sőt, egészséges. Érdemes elválasztani a lájkok számát a kép értékétől. Az Instagram egy olyan felület, ahol olyan tulajdonságok, mint amik a nárcizmussal, pszichopátiával járnak együtt, kedvelhetővé váltak. Ráadásul az olyan emberek, akiknek nincsenek önálló gondolataik, szeretnek olyan sorba beállni, amiben már sokan állnak: így születnek az influencerek és a követőtáborok. Az Instagram nagyon keveset mutat meg a gondolataidból, a viselkedésedből, a lelkedből, abból, amik olyanná tesznek téged, amilyen vagy. Még ha a legegyszerűbb fotót töltöd fel magadról, akkor is azokat a dolgokat láthatjuk rajta, amilyennek tűnsz. Ha Instázni szeretnél, az eleve azzal jár, hogy bevállalós vagy, hiszen ki kell lépned egy olyan színpadra, amit a legtöbb ismerősöd lát.



3. Ha ez egy színpad, az Insta-sztárok nem félnek? Előttük a legnagyobb a közönség, őket nem csak az ismerőseik látják.

Ó, dehogynem, ők félnek a leginkább! Úgy indultak el ők is, ahogy bárki más: letöltötték az alkalmazást, és ahogy nézegették, mindenki mást jobbnak, értékesebbnek láttak maguknál. Az, hogy vajon mit fognak rólam gondolni, vajon mi jut eszükbe rólam, vajon másokat jobbnak tartanak-e nálam, bennük a legerősebb mind a mai napig. Minden lépésük bizonytalan, hiszen sokkal nagyobb a para, hogy hogyan fogja fogadni a közönség a fotóikat, és mit hisznek róla azok által. Ahogy egyre több követőt gyűjtöttek, fokozatosan olyanná kellett formálniuk a karakterüket, olyan képet kellett kialakítaniuk magukról, amivel biztosra mehetnek, ami a legnagyobb eséllyel tetszik minden embernek; még akkor is, ha a valóságban nem alakították át magukat teljesen. Ezeknek a gondolatoknak köszönhetően ők a legféltékenyebbek is egyébként.



4. Az Instagram-sztárok a legféltékenyebbek?

Persze, hiszen az ő önképük a legingatagabb, ők a legképtelenebbek lájkolni magukat. nekik van a legtöbb lájkra szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

Volt barátnőm előttem egy harmincas testépítővel járt. A képek alapján a férfi egy igazi hústorony volt, hatalmas bicepsszel, akkora háttal és vállal, hogy alig fért rá póló. A srác folyton belenézett a telefonjába, minden fiúra féltékeny volt, nem engedte el sehova, folyton arra gondolt, hogy vajon másokat jobbnak tart-e a lány, aki végül megelégelte a folytonos féltékenykedést, és szakított. Ez a férfi pont nem gyűjtötte a követőket, de nagyon sok hozzá hasonló gorilla mutogatja magát az Instagramon, akik teljesen ugyanígy viselkednek egy kapcsolatban.

Ráadásul, lányoknál súlyosabb a helyzet, bennük még erősebben ott van, hogy versengjenek egymással. Tavaly találkoztam egy velem egyidős lányismerősömmel, és felvetette, hogy elmehetnénk strandolni, vagy fürdőbe. Kiderült, hogy az Instára akar egy képet feltölteni, ahogy fürdünk, mert a barátja szintén egy lányismerősével ment el valamelyik fürdőbe, és ezzel akar visszavágni, ezzel akarja őt féltékennyé tenni. Huszonéves, egyetemista/diplomás párról van szó. Arcon röhögtem, és nem mentünk sehova, de abba érdemes belegondolni, hogy az Instán ő is egy magabiztos, csinos, határozott nőnek tűnik, miközben belül egy szeretetéhes, féltékeny kislány.



5. Nagy eséllyel a többiek is így állnak az egész párkapcsolathoz?

Minél inkább elégedett vagy magaddal, és persze a társad is, annál kiegyensúlyozottabb párkapcsolatotok lesz.

Ha végignézel ezeknek a lányoknak a képein, és egy kicsit mögéjük látsz, mit olvashatsz le róluk? Azt, hogy kell a támasz, kell az állandó megerősítés, különben frusztráltak maradnak. Ha egy pillanatra nem figyel oda, és meglát egy másik ugyanolyan közönséges Instalányt, azonnal szebbnek, csinosabbnak fogja gondolni magánál. Ezek a lányok egyáltalán nem tisztelik, becsülik magukat, ezért hangsúlyoznak ki olyan dolgokat, amik szexuális tárggyá alacsonyítják őket. Biztosan van köztük olyan is, akinek lenne mit felmutatni, de ha állandóan azt látom, hogy a konditeremben pucsít, kiszúrják a szemem a mellei, vagy belecsücsörít az arcomba a képernyőről, akkor nem ezekre fogok gondolni, hanem arra, hogy ez a nő képtelen bármi egyebet kiváltani belőlem, mint azt, hogy megdugjam. Persze ők ezt nem fogják fel, és hangosan csodálkoznak, hogy nincs normális pasi, hogy minden fiú csak azt akarja tőlük, hogy mennyire felszínesek az emberek, és hogy hol van már az Igazi, miközben a képekről semmi más nem derül ki, csak az, hogy a központba helyezi a száját, a melleit, meg a seggét. Így simán benne van a pakliban, hogy ezeken kívül nem is tud mást nyújtani. Vajon az Igazi beérné ennyivel?

Tegye fel a kezét, aki már látta két pucsítós kép között ezt a szöveget! *magasba emeli*



6. Tulajdonképpen az Instán minden ember neve alatt egy kitalált karakter van fent?

Igen. Fontos, hogy ez nem az emberek tökéletes változata, ez az emberek eltorzult változata. Az emberek tökéletes változata legbelül van, az felelős a viselkedésért, gondolkodásért, ez a kitalált karakter pedig csak szerepel. A kialakításában fontos szerepet játszik az érzés, hogy kevesebbet érsz a képen szereplő kitalált karaktereknél, hogy te nem vagy olyan jó, mint ők. Akik nincsenek tisztában azzal, hogy a képen kitalált, megalkotott karakterek szerepelnek, azokban feszengés, szorongás, önbizalomhiány alakulhat ki, amit az önkép eltorzításával egyensúlyoznak. A legtöbben egyszerűen olyanra formálják az önképüket, amikről azt gondolják, azt látják, hogy a legtöbb ember lájkolja – egy új osztályba, új közösségbe is akkor tudsz a legegyszerűbben beilleszkedni, minél inkább olyan vagy, mint a többiek.

Ha a saját, egyedi gondolataidat, tulajdonságaidat, jellemvonásaidat hangsúlyozod, akkor megvan az esély arra, hogy ezzel abból a társaságból nagyon kevesen, vagy esetleg senki más nem fog tudni azonosulni, nem fogja tudni a dolgaidat magáénak érezni. Viszont, ha hasonlóvá válsz, mint a többiek, akkor nagy eséllyel népszerű leszel, megkedvelnek, befogadnak. Szerintem nem baj, ha nem vagy népszerű, ha közben tudod, hogy ez azért történik, mert neked nem érte meg mást mutatnod, mint amilyen vagy, hiszen értékesnek gondolod magad. Viszont aki ezt nem érti, az könnyen kirekesztve, kiközösítve érezheti magát egy osztályban, és nincs ez másképp az Instán sem, ahol ráadásul látszódik, a homlokodra van írva, mennyire vagy kedvelt.



7. Az ismerőseim, akiknek sok követőjük van, boldogok?

Valószínűleg nem. De ami még érdekesebb: valószínűleg még csak nem is elfoglaltak, fontosak, vagy gazdagok – sőt, egyáltalán nem olyan az életvitelük, a lifestyle, amit élnek, mint amit a képeken látsz. A boldogságot nem látod az Instán, a boldogságot nem lehet lefotózni, azt átélni, átérezni lehet. Onnantól kezdve, hogy valaminek a lefotózása, feltöltése, megosztása kerül előtérbe az átélt élmény helyett, már nem vagy boldog, már az uralja a gondolataidat, hogy mások mit szólnának hozzá.

Ha boldog vagy, nincs szükséged arra, hogy az emberek azt lássák, hogy boldog vagy; ha gazdag vagy, nincs szükséged arra, hogy az emberek számára úgy tűnjön, hogy gazdag vagy, hiszen ott van benned az érzés, és pontosan tudod, hogy a zsebedben ott lapul a kártya, vagy a pénz. Az igazán gazdagokon nem látsz Calvin Klein, Levi’s, vagy Retro márkajelzést, az öltönyük, ruhájuk nem árul el túl sokat. Ha jó a buli, akkor mindig a zsebedben, vagy a táskádban van a telefonod – ha szar a buli, akkor viszont el lehet ütni azzal az időd, ha becsekkolsz, hiszen addig sem állsz egy helyben, addig is lefoglal valami. Ugyanez a helyzet a boldogsággal is.



8. Ha találkoznék ezekkel a lányokkal, akiknek sok követőjük van, akkor is a kitalált karakter szerepe szerint viselkednének?

Ha te találkoznál velük, valószínűleg igen.

Egyetemen találkoztam egy középsulis lánnyal, akinek több száz lájk volt az összes képén, és csomószor Facebook-élőzte azt, hogy nem csinál semmit, vagy csak zenét hallgat. A találkozón teljesen meg volt illetődve, zavarban volt, alig lehetett érteni, amit mond, össze-vissza beszélt, érződött rajta, hogy nem tudja, hogy hogyan kellene viselkednie. Próbálta más emberek ruházatát becsmérelni, meg mesélte, hogy a barátnőivel hangosan szoktak zenét hallgatni a villamoson, de amikor látta rajtam, hogy ez nekem egyáltalán nem tetszik, stílust váltott. Bowlingozni mentünk volna, de ahová terveztem menni, ott az összes pálya foglalt volt, ezért felvetettem, mi lenne, ha inkább biliárdoznánk. Ő nem szeretett volna biliárdozni, ezért javasoltam egy másik bowlingpályát, de – ha már nem jó neki a biliárd – megkértem, hogy hívja fel az ottani recepciót, van-e szabad pálya. Elővette az iPhone-ját, beírta a számot, amit mondtam, bátortalanul bámulta a képernyőt, és lassan odanyújtotta a telefont:

beszélsz vele te?

Ezek a lányok rettegnek a környezetük véleményétől, attól, hogy mit fognak szólni hozzájuk az emberek. Nem mernek idegen számot felhívni, egy találkozón be vannak szarva, más lányok előtt viszont nagy az arc, hangosak, meg Instán is megy a pózolás. Mivel nincsenek elveik, ami szerint viselkedni kell, minden attól függ, mennyire félnek a reakciódtól. Minél inkább félnek, annál vastagabb az álarc, és egy első találkozó egy fiúval elég para, de egy másik lány véleménye is mélyre üthet bennük.



9. Kik azok az emberek, akik a leginkább hajlamosak a követésre, a lájkolásra?

Ha te szeretnéd a legtöbb követőt, legtöbb lájkot gyűjteni, akkor olyan embereknek az igényeit kell kiszolgálnod, akiknek nincsenek elvárásaik, vagy nagyon alacsonyak. Minél összetettebb, sokrétűbb valakinek az önképe, és minél inkább becsüli magát, annál nehezebben fog követni, hiszen annál kevesebb szükséget érez arra, hogy más embereket kövessen.



Ezzel szemben: minél inkább nem ismeri magát valaki, minél alacsonyabbra értékeli magát, annál egyszerűbb kiváltani belőle, hogy megnyomja a Follow gombot. Ha sok követőt szeretnél, ne bonyolítsd túl az Insta-storydat, jelentéstartalommal bíró, gondolatébresztő, nem azonnal észrevehető dolgokat az emberek többsége nem tud feldolgozni. A tömeges követőtábor jellemzően az alacsonyabb társadalmi rétegből származó, primitív emberek közül kerül ki, őket a legkönnyebb befolyásolni, irányítani, hiszen aki utálja az életét, a munkáját, magát, kiszolgáltatott, vagy szinte egyáltalán nincsenek önálló gondolatai, annak is van igénye arra, hogy valamit nézzen, és ők vannak a legtöbben. Kasza Tibi oldala látványos példa arra, hogy a legtöbb ember azt követi, azt kedveli, amihez nem kell gondolkodni. Amihez gondolkodni kell, vagy aminek a megalkotásához sokat kellett gondolkodni, az általában nem vonzó, nem vált ki követést.



10. Azok a lányok, akik a legtöbbet mutogatják a testüket, nagyon sok dicsérő hozzászólást kapnak. Normális, ha emiatt azt érzem, hogy én nem vagyok olyan szép?

Természetes, ha valaki rájuk néz, ösztönösen ez az érzése támad. Ez egyszerű logika alapján működik: minél egyszerűbbnek tűnik megdugni valakit, annál több ilyen hozzászólást fog kapni. Ha azt látják rajtad, hogy te valószínűleg nem adnád be a derekad, nálad a tömeg nem fog bepróbálkozni.



A primitív, egysejtű fiúk mellett néha lányokat is látni nyáladzani az ilyen képek alatt. Ezt azért csinálják, hogy az ilyen fiúk őket is észrevegyék, és az ő képeik alá is írjanak. Persze nem biztos, hogy az ilyen lányok valóban könnyen kaphatóak, van köztük félősebb is, aki csak mutogatni meri magát a figyelemért, de ha helyzet van, nem csinál semmit, mert semmi önbizalma. Az, hogy ne azon gondolkodj, mit fog gondolni a másik, mit szól majd a testemhez, elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki szétszedjen és helyre tegyen az ágyban, úgy, ahogy kell.

Aki sok követőt szeretne, annak nincs más dolga, mint minél többet megmutatni a testéből. Amit még a tömeg fel tud dolgozni, az a kaja, a pia és a szex. Fényképezd le, tedd ki, amit eszel, amit iszol, mellette tálald fel magadat is, és a tömeg imádni fog téged: ez a marketingesek tanácsa. Az enyém pedig az, hogy soha, soha ne mondj le az udvarlásról – akkor se, ha csak szexet akarsz. Nagyon sokat elárul az, ahogy egy fiú udvarol neked, soha ne érd be azzal, amit a fenti képen látsz!



11. Az Insta-sztárok a legéletképtelenebb, legirányíthatóbb emberek figyelméért versengenek? 

Pontosan. Minél több ilyen öntudatlan, a környezetét értelmezni nem tudó, ostoba embert állítasz magad mögé, annál nagyobb szám fog megjelenni a Followers felirat mellett. Így működik a politika is, a reklámok is: soha nem azokra az emberekre akarnak hatni, akik már tudják, hogy mit akarnak; mindig azoknak a figyelméért versengenek, akik nem tudják, mit akarnak. Minél ostobább embereket célzol meg, annál egyszerűbben állnak be mögéd.

A lányok versengenek azokért a követőkért, akik megrekedtek az állatok szintjén. Akik a nőt egy húsdarabnak tekintik, akik seggeket és melleket akarnak követni, és annyira bénák, hogy a valóságban, saját maguknak nem tudnak találni egyet. Gondolj bele: mi történik akkor, ha egy képen nem teszed ki a melleidet? Nem kapod meg azoknak a lájkjait, akik csak csöcsöket akarnak bámulni - ennyi történik. Olyanokét, akik egy szemüvegtől okosabbnak tartanak egy nőt. Akiket át lehet verni mindenféle olcsó fotótrükkel. Egy gondolkodó, kicsit is igényes ember nem éri be ennyivel, a primitív állatnak viszont elég az inger ahhoz, hogy gombot nyomjon.

A fiúk is azokért a követőkért versengenek, akik megrekedtek az ősember szintjén. Akik vállalhatatlannak tartják az érzelmeket. Nézz végig a fiúk képein! Érzelemmentes arc, feszült testtartás, napszemüveg nap nélkül, és sokszor izompóló izom nélkül. A fiúk esetében a megjátszott pszicho- és szociopátia a legkedvelhetőbb, hiszen így úgy tűnhetsz, mint akit nem tör meg semmi. Ha kimutatod az érzelmeidet, sokkal nehezebb dolgod van megkedveltetni magadat a tömeggel, mivel a tömeg maga is undorodik a saját érzelmeitől, a legtöbb ember nem meri felvállalni mások előtt, és nem is tud mit kezdeni azzal, ha valaki mások elé tárja azt, ami ösztönösen belőle jön.

Összességében a követők szerzése, az Instagram-sztárrá válás egy olyan folyamat, ahol azoknak a kegyeiért harcolsz, azoknak a kegyeiért változtatod meg magad, akik nem tudnak semmi mást felmutatni az égvilágon, csak a követést. Olyan emberek kegyeiért megy a harc, akik a tetteikre csak azt a magyarázatot tudják adni, hogy hát, mások is ezt csinálják, és rettegnek attól, hogy ha ők nem, akkor majd kiközösítik őket, hiszen a saját gondolataikat önmagukban értékteleneknek tartják.



12. Ilyen emberek követései, dicséretei kinek jelentenek bármit is? Ez kinek éri meg?

Amint látod, sokaknak. Nem az az igazán ijesztő, hogy hány Instagram-celeb van, hanem, hogy mennyien válnának szívük szerint azzá. Ha egy ember szeretve érzi magát, elégedett magával, onnantól kezdve ez nem éri meg, de a legtöbb ember – a reklámok, vagy az Insta, vagy egyszerűen csak a környezete hatására – elégedetlen magával. Folyamatosan kíváncsi, hogy ő vajon szerethető-e, lájkolható-e, folyamatosan szüksége van az emberek visszajelzésére. Akiknek önmagukat, a saját gondolataikat, elveiket, szabályaikat nem éri meg követni, annak igénye keletkezik rá, hogy mások kövessék őt. Gondolj bele: te miért nem követsz ilyen lányokat?



13. Mert én nem ilyen vagyok, én ezt nem tudom magaménak érezni, nem is akarok ilyen lenni. Önmaga által tehát senki nem lehet Instagram-sztár?

Nem. Minél inkább egyedi, jellegzetes, csak rád jellemző az, amit mutatsz, annál kevesebben fognak közösséget érezni vele. Ez nem azért van, mert kevésbé értékes, hanem azért, mert más. A bizonytalan emberek nem vállalják be, hogy olyan tetsszen nekik, aki nem biztos, hogy tetszik a többi embernek, a tömegember pedig bizonytalan. Az önálló gondolataid, az alkotásaid, a lényed egy ismeretlen, újszerű dolog az emberek számára. Az emberek ódzkodnak a másságtól, akkor érzik biztonságban magukat, ha azonosulni tudnak azzal, amit látnak.

Ha teljes mértékben egyezne az Instagramon szereplő kitalált karakter veled, akkor a lájkok száma azt mérné meg, hogy te mennyi embernek tetszel. Hogy mennyi embernek tetszik az, ami te valójában vagy. Ez lenne az egyetlen mód arra, hogy kiderüljön, mennyire vagy kedvelhető, de az Instagram-sztárok rettegnek ettől a számtól, és aszerint alakították át, torzították el saját karaktereiket, amit az emberek a legnagyobb eséllyel kedvelnek, így pedig már a szerepeltetett karakterre gyűlik a lájk.



Ilyen volt Mr. Busta 2004-ben. Ez is csak egy karakter volt, mégis teljesen más, mint az Instás. Csak erős idegzetűeknek!

Minél inkább elégedett valaki önmagával, annál jobban hasonlít az Instagramon mutatott képe a valóságra, hiszen annál kevésbé tart attól, hogy az vajon milyen visszajelzést kap. Minél nagyobb az elégedetlenség, annál inkább eltér olyan irányba, ami a legnagyobb eséllyel tetszhet másoknak, és ezzel mind a fiúk, mind a lányok így vannak.



14. Milyen érzés lenne, ha elkezdenének nagyon sokan követni, lájkolni?

Mivel te belülről pontosan tudnád, éreznéd, hogy ez nem neked szól, az első, amire rájönnél, hogy az emberek hülyék. Irányíthatóak, nagyon könnyű a tömeget befolyásolni! Minél egyszerűbb, fogyaszthatóbb, plakátokra hasonlító posztokat raknál ki, annál idiótább, alpáribb, primitívebb emberek állnának be a sorodba, még akkor is, ha egyébként nem ez volt a célod: a követő követőt vonz, tehát, ha látják, hogy téged sok ember kedvel, a legalja akkor is be fog követni, ha egyébként annyira nem is tetszel neki, csak azért, mert mások is ezt csinálják.

Ezzel két probléma van. A kisebbik, hogy az ember, akinek tetszeni akarsz, valószínűleg nem lenne köztük. (Ez tényleg nem túl nagy baj, az lenne a nagy baj, ha köztük lenne, és csak így követne be téged!) A nagyobbik, hogy ez a követés, ez a lájkolás nem neked szól, hanem a karakternek, amit magadból alkottál. Ahogy egyre többen lájkolnának, a karaktered eggyé válna a seggeddel, a melleiddel, a ruháiddal, a kiskutyáddal, meg azokkal a testrészeiddel, tárgyaiddal, amiknek a kedvelés szól. A karaktered fokozatosan egy tárggyá, egy termékké alakulna, amit, ha már nem olyan szépen van becsomagolva, akkor a követők nem vennének le a polcról; viszont ha sokáig úgy maradsz, akkor a tömeg is olyan szép tárgy akar majd lenni, mint te.

Rengeteg ellenpélda van arra, hogy összekössük a nagy figyelemmel, sok követéssel, kedveléssel ellátott dolgokat az értékes dolgokkal. A 2000-es évek közepén volt egy Crazy Frog nevű karakter, talán, az első, ami internetes videós sztárnak mondható. Ez egy animált, torz, béka apró, pici kukival. A klipben többször is szerepel a szöveg: a legidegesítőbb dolog a világon. Sokan figyeltek rá? Persze, az egész világ dúdolta a dalát. Az egyik első videó volt, ami átlépte az egymilliárd megtekintést a YouTube-on. Sok pénzt kapott érte az alkotója? Gondolom, hiszen csengőhangként is le lehetett tölteni egy időben, több száz forintért. Értékes? Hát, így felnőtt szemmel már inkább csak szórakoztató. Ráadásul még a pöcse is kicsi.


A Mónika Show szintén egy figyelemre méltó példa a figyelemre nem méltó, de sokak által követett, kedvelt tartalomra. Jól mutatja, hogy az aluliskolázott, primitív, igénytelen emberek mennyire egyszerűen vonzzák a figyelmet egy-egy kitalált karakter eljátszásával, megalakításával. Berki Krisztián herevasalását szintén többen láthatták annak idején, mint a teljes heti mozifilmkínálatot, és Aurelio faszpörgetése a Való Villában is nagyobb nézettséget generált, mint bármelyik pszichológiai témájú előadás azon a héten. 50 Cent egyszer kiposztolta a hányását, 21 ezren lájkolták, ebből több ezren szinte azonnal.

A nézettséget, a lájkot el kell választani az értéktől. Ahhoz, hogy a helyén tudjuk kezelni az Instagramon történteket, meg kell értenünk, hogy ritkán jár együtt az értékes tartalom, és a széles követőtábor.

A második részben a fotózkodási szokások, a szépség, a divat és a lifestyle kerül középpontba, a harmadik részben pedig a posztolási szokásokkal, hazugságokkal foglalkozom, és elárulom, én miért nem töltöttem le az Instát.

3 megjegyzés:

  1. "Onnantól kezdve, hogy valaminek a lefotózása, feltöltése, megosztása kerül előtérbe az átélt élmény helyett, már nem vagy boldog, már az uralja a gondolataidat, hogy mások mit szólnának hozzá."

    A minap láttam egy videót Instagramon. ;) A The Chainsmokers berlini koncertjük alkalmával megleptek egy kisfiút, akinek ráadásul aznap volt a szülinapja. Én döbbenten néztem végig a videót. A kis srácot az érdekelte, hogy le legyen videózva minden, minthogy élvezte volna a pillanatot. Itt meg tudod nézni: https://www.instagram.com/p/Bf_kA9KhoAO/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a szülei sztárnak nevelik, ő is annak fogja képzelni magát.

      Én Cascadán voltam 2010-ben a Syma Csarnokban. Natalie engem is meglephetett volna a koncert után, arról garantáltan nem készült volna felvétel! :D

      Törlés
    2. Én se videóztam volna a The Chainsmokers-szel! ;)

      Törlés

40 gondolat zárásként

Kedves olvasóim! Ez az utolsó bejegyzés, amit a blogon olvashattok, és az első, amivel szembetalálja magát, aki a zárás után idelátog...